Om Projektet

Teatergreven.
Frits Ahlefeldt-Laurvig (1870-1947) har i historien fået øgenavnet teatergreven. Han var lensgreve på Tranekær og forfatter. Som sådan tilhørte han den absolutte top af det danske samfund. Hele sit liv havde han en passioneret interesse for den danske og europæiske kultur- og teaterverden, og han havde ressourcerne til at forfølge disse interesser i hele Danmark (både i hovedstaden og i provinsen) og på rejser i Europa. Som en velhavende mand havde han en betydelig indflydelse inden for dansk teater, ikke mindst Københavns og Odenses teaterliv.

Frits Ahlefeldt-Laurvig levede i en interessant periode af dansk kultur- og teaterhistorie med store forandringer. Han gennemlevede både Estrup-tiden, 1. og 2. Verdenskrig. Det betyder på den ene side, at han oplevede skuespillerne fra guldalderens Danmark på deres ældre dage i 1890’erne og de unge stjerner som Mogens Wieth, Ebbe Rode og Bodil Kjer på teatret i 1930’erne og 1940’erne. På den anden side betyder det også, at han oplevede både flere møder med den franske kejserinde Eugénie (1826-1920) og tyskernes besættelse af Danmark i 1940-1945. Dermed var der en stor spændvidde i de begivenheder, han var øjenvidne til.

Frits Ahlefeldt-Laurvig.

Lensgreven og forfatteren Frits Ahlefeldt-Laurvig (1870-1947). Fotografi cirka 1930. Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv.

Dagbogsarkivet.
Fra 1888 og til sin død førte Frits Ahlefeldt-Laurvig konsekvent en detaljeret dagbog. Hans dagbøger er fyldt med vidnesbyrd om Danmarks og Europas kultur- og teaterhistorie. Det er et enestående arkiv bestående af 38 dagbøger, som ikke tidligere har været benyttet. På denne platform offentliggøres nu uddrag af dagbøgerne. Man kan under tidslinjen  læse i dagbøgerne fra ende til anden. Du kan også selv søge i dem, enten som fritekstsøgning, søgning på emne, sted eller årti. Platformen opdateres jævnligt.

Teatermuseet i Hofteatret takker både Statens Arkiver, godset Brahetrolleborg, familien Iuel på Lundsgaard Gods og familien Ahlefeldt-Laurvig på Tranekær Slot for at have bakket op om dette projekt.

Dagbøgerne

En af Frits Ahlefeldt-Laurvigs dagbøger. Fotografi. Statens Arkiver.

Hent PDF
Trefløjet flyer (917.98 KB)